lauantai 4. elokuuta 2012

Kesäretki


Yksi kesäinen pitkä viikonloppu kului joutuisasti Tallinnassa. Viikonlopulle osui vaihteleva sää: oli sadetta ja aurinkoa tasaisesti. Tallinnassa on paljon nähtävää.  Ensimmäisenä kokonaisena päivänä kävimme katsomassa kulttuurikohteita. Matkustimme ratikalla hotelli Virun kohdalta Kadriorgin puiston laitaan.

Kadriorgin puistossa sijaitsee Venäjän tsaari Pietari Suuren rakennuttama vaaleanpunainen Kadriorgin palatsi. Se on rakennettu kesäasunnoksi tsaarin vaimolle Katariina I:lle 1700-luvulla. Tätä nykyä palatsissa on osa Viron taidemuseon kokoelmasta. Retken aikaan palatsi oli kuitenkin remontissa, joten emme pääseet katsomaan sitä sisältä päin. Harmi! Puutarha oli ehditty kunnostaa. Se oli sievä, mutta varsin pieni.
Seuraava kohteemme oli pienen matkan päässä palatsista sijaitseva Kumu, Viron taidemuseon päärakennus. Kumu on Baltian suurin taidemuseo. Rakennus on näyttävä. Pidän tuosta betonin selkeydestä ja vähäeleisyydestä. 

Museossa oli monta näyttelyä. Yksi niistä käsitteli pimeyttä. Se oli aika ankea, sillä pimeyttä käsiteltiin pääsääntöisesti pelottavana asiana, joka on lähestymistapana aika tavanomainen. Lisäksi museossa oli mm. Hollannin ja Belgian maalaustaidetta 1800-luvulta, Virolaista taidetta 1700-luvun alusta Viron itsenäistymiseen 2. maailmansodan jälkeen sekä venäläistä taidetta 1800-luvun lopulta. Kaksi jälkimmäistä näyttelyä olivat mielenkiintoisimpia. Museo oli myös sisältä hieno. Mielestäni se muistutti jollakin tavalla Kiasmaa. En voi sanoa samanlaiseksi, mutta jokin siinä oli samaa. Kiasmassa en kuitenkaan ole ihmetellyt näyttelysalien ovien kieltomerkkejä yhtä paljon kuin Kumussa. Onko niissä jonkun muunkin kuin minun mielestä jotakin outoa?

Kumussa on miellyttävä kahvila. Kahvi oli hyvää ja kaunista, pulla tuoretta  ja maukasta.  Tallinnassa yövyimme Barons Hotel Tallinnissa vanhassa kaupungissa. Hotelli sijaitsi kiven heiton päässä pääkadulta. Sijanti oli erinomainen ja palvelu erittäin hyvää. Matkatavarat olisi kannettu huoneeseen ja taksit tilattiin ystävällisesti. Mukavana lisänä yön hintaan kuului illallinen seisovasta pöydästä. Illallinen oli aivan hyvä.
Ja koska olin Tallinnassa, halusin mennä Karnaluksiin. Olin päättänyt hankkia langat pooloneuleeseen. Tämä ei kuitenkaan loppujen lopuksi onnistunut, sillä valitussa langassa ei ollut samaa värierää jäljellä riittävästi. Kahden erän välinen väriero oli ihan mahdoton sulattaa. Koska minulla ei ollut energiaa etsiä toista vaihtoehtoa, neulelangat jäivät nyt hankkimatta. Näin ollen kassan kautta kotiin lähti nappeja villatakkiin, puuvillalankoja johonkin projektiin ja Virolaista lampaanhajuista villalankaan lapasiin. Tämä lapaslanka on ohutta ja ihanan karheaa. Juuri sellaista, mistä Tallinnan muurilla myytävät lapaset on neulottu. 
Vanhan kaupungin pääkadulla on (jos tulee Virun suunnasta, niin oikealla puolella) suuri turistikrääsäkauppa. Ikkunassa on mm. sukkia ja puutavaroita. Sieltä löysin tosi hienoja puisia nappeja. Niitä oli montaa sorttia ja kaikki hyvää laatua. Hinnat oli asetettu turisteille, mutta silti napit olivat Suomen hintoja huokeampia. Niitä lähti kotiin muutama pari. Myynnissä oli myös lankoja.


Vanhassa kaupungissa törmäsin myös toiseen kivaan liikkeeseen. Ikkunassa oli kaikennäköistä hauskaa, mm. tuo mukissa seisova nalle. Kolmannessa kaupassa myytiin mielenkiintoista suunnitellun näköistä käsityötä, kuten pronssisia korvakoruja ja mitä erilaisimpia rintamerkkejä sekä puu aterimia ja huovuttamalla päällystettyjä saippuoita. Saippuat ovat aika kiva lahjaidea. Kiva kauppa. Nuo kuvan värikkäät huopaeläimet on kuvattu siellä. Harmi, että ei tullut tarkemmin laitettua ylös mukavien kauppojen osoitteita!

Kulttuurin ja käsitöiden lisäksi kävin kaunistautumassa. Jotakuinkin Virua vastapäätä sijaitsee Sinine Salong. Siellä hiukset ja varpaat hoidettiin salonkikelpoisiksi. Olen tyytyväinen lopputulokseen, ja palvelukin oli oikein ystävällistä. 

Oli mukava matka. Olisin kyllä viihtynyt kauemminkin!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti