keskiviikko 12. joulukuuta 2012

Joulutalo


Pari viikkoa sitten tein piparitalon. Piirsin kaavat omasta päästä. Idea lähti kuvasta, joka oli Divaani-lehdessä. Siinä on talo Helsingin Mikonkadulta. Kaavat leikkasin leivinpaperista.

Leivoin taikinan itse. Ohjeen pohjana oli eräs lehdestä leikattu resepti, mutta tein taikinaa oman tuntuman mukaan lisäten sitä mitä halusin ja poistaen mielestäni tarpeettoman:

200g voita
1 dl siirappia
2 1/2 dl sokeria
2 kananmunaa
2 tl kanelia
1 tl pomeranssin kuorta
2 tl kardemummaa
1 tl neilikkaa
1tl inkivääriä
1 1/2 tl ruokasoodaa
n. 8 dl vehnäjauhoja

Tee taikina päivää ennen leipomista vetäytymään jääkaappiin:
Sulata margariini kattilassa, lisää siirappi, sokeri ja mausteet. Anna kiehahtaa.
Jäähdytä seos.
Sekoita kananmunat jäähtyneeseen seokseen.
Yhdistä ruokasooda vehnäjauhoihin.
Sekoita jauhot kattilassa olevaan seokseen. Piparkakkutalon palojen valmistamisessa vaikeaa on ikkunoiden leikkaaminen ja leikattujen palojen siirtäminen pellille niiden venymättä. Tällä kertaakin tein jokavuotisen virheen: lähdin paistamaan seiniä ilman ikkunanaukkoja. Tuli kiire hakea pelti ulos uunista! Tämän jälkeen taikina oli aika löysää leikattavaksi.Kiinnitin palat toisiinsa sulatetulla sokerilla. Sokeri kiinnittää seinät tosi tukevasti, mutta se ei ole kaikista helpoin aine käsitellä. Sokeri kovettuu äkkiä, ja sen saaminen saumoihin siististi ei aina onnistu. Lisäksi palovammojakin voi saada jos ei ole huolellinen.Kun sokeri oli kovettunut, koristelin saumat tomusokeri-vesi-sitruunamehu-kuorrutteella ja karkeilla sekä nonparelleilla. 


Koska unohdin tehdä pohjan samalla kuin seinät, piparitaikinaa ei siihen riittänyt. Näin ollen joudun tunnustamaan, että pohja on tehty kaupan piparitaikinasta.Viimeistelin talon tomusokerilumisateella. Koska koirat ovat lähellä sydäntäni, nämä kaksi pystykorvaa pääsivät kuusen juurelle odottamaan joulua.2 kommenttia: