tiistai 1. toukokuuta 2012

Vappu !


Oikein hyvää vappua kaikille!

Onpa ollut ihana vappuaatto. Päivä on sujunut rauhallisesti puuhaillen.
Puuhailemisen aloitin aamulla siivoamalla räjähtäneen huuhollin. Sitten kävin kaupassa ihanassa auringonpaisteessa. Kaupoilla oli vielä täysin rauhallista ja vappuhulabaloosta ei ollut tietoakaan.

Sitten istutin kahteen kukkapenkkiin ja amppeliin kesäkukan siemeniä. Vaihdoin myös taimia isompiin ruukkuihin. Kuvassa suurimpina kolme paprikaa. Taaemmissa kipoissa on kesäkukan siemeniä, mutta taimet ovat niin pieniä, että epäilen niiden kykyä kasvaa minun hoidossani.



Myöhemmin laittelin rauhassa ruokaa. Kokkaaminen on tosi hauskaa, kun ei ole mihinkään kiire. Pidän siitä tosi paljon.  Arkena en viitsisi, vaikka joka päivä teenkin lämmintä ruokaa.





















Menusta tuli seuraavanlainen:
Porkkana-vuohenjuustosalaatti
Valkosipuliperunat
Grillimakkaraa
Porsas pihvejä
Grillattuja maisseja ja paprikoita
Kermaviilikastike
Munkkeja ja simaa



Lämmin porkkana-vuohenjuustosalaatti

6 porkkanaa
2 rkl öljyä
1/2 chilin palkoa
1 1/2 rkl raastettua inkivääriä
1 rkl hunajaa
1 tl juustokuminaa
suolaa
100 g vuohenjuustoa
1/2-1 ruukku salviaa

Porkkanat paistetaan pannussa chilin kanssa. Lisää salvia loppuvaiheessa. Muista jättää porkkanat vähän rouskuviksi. Lisää muut mausteet. Ripottele pinnalle vuohenjuusto. 

Laitoin salaattiin juustokuminaa, mutta ensi kerralla jätän sen pois, koska se on niin hallitseva. Laitan enemmän salviaa.



Valkosipuliperunat

Keitettyjä perunoita
1 Valkosipuli
1 dl Oliiviöljyä
Rakuunaa
Suolaa
Mustapippuria

Keitä perunat. Tee valkosipulista hakkelusta. Sekoita keskenään oliiviöljy, valkosipuli ja muut mausteet. Jätä olemaan. Mitä kauemmin, sen parempi. Viipaloi perunat ja lado ne vuokaan. Sivele pullasudilla jokaisen perunakerroksen väliin valkosipuliöljyä ja katso, että mukaan tulee välillä myös valkosipulirouhetta. Voit lämmittää vuoan uunissa ennen tarjoilua. Paistaa ei kannata.



Grillin kautta käyneet

Esikeitettyä maissia 
Paprikoita
Chorizo-makkaroita

Lisäksi oli kaupasta hankittua kasleria. 

Nuo makkarat muuten ovat raakamakkaroita. Ne olivat yllättävän hyviä, joten ehkä tulee hankittua niitä toistekin.



Kermaviilikastike

1 prk kermaviiliä
hunajaa
mustapippuria
tuoretta tilliä
suolaa

Sekoita kaikki ainekset keskenään.



Sima

8 litraa vettä
500 g fariinisokeria
500 g valkoista sokeria
3 sitruunaa
2 cm:n pala inkivääriä
herneen kokoinen pala hiivaa
ruoanlaittoon tarkoitettu ämpäri

Kuumenna vesi liedellä kattilassa, ja liuota sokerit siihen. Jäähdytä. Pese sitruunat huolellisesti ja kuori keltainen osa kuorimaveitsellä lastuiksi. Viipaloi sitruunat ja poista valkoiset osat. Raasta inkivääri. Liuota hiiva vesitilkkaan ja sekoita kädenlämpöiseen vesi-sokeriseokseen. Lisää sitruunan kuoret ja siivut sekä inkivääri. Pidä huoneenlämmössä 2-3 päivää. Pullota. Laita pullojen pohjalle 1 rkl sokeria ja rusinoita. Pidä jääkaapissa noin viikko.



Vappumunkit

6 dl maitoa
50 g hiivaa
1,5 dl sokeria
vajaa tl suolaa
2 munaa
100g voita
vehnäjauhoja

rypsiöljyä paistamiseen
sokeria sokeroimiseen

Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää suola, sokeri ja kananmuna. Lisää jauhoja oman tuntuman mukaan. Viimeiseksi vaivaa taikinaan voi. Anna kohota. Leivo munkit. Paista ne kuumassa öljyssä (älä unohda ottaa sammutuspeitettä lieden sivuun). Hieman jäähtyneinä munkit sokeroidaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti