keskiviikko 11. huhtikuuta 2012

Muovipussipussi


Pyrin kierrättämään taloutemme jätteistä suuren osan. Tämä johtuu siitä, että meidän taloudessamme syntyy aivan kamalasti jätettä, erityisesti erilaisia mainos- ja sanomalehtiä sekä pahvipurkkeja. Ajatus siitä, että tuo kaikki jäte päätyisi keoksi kaatopaikalle on huolestuttava. Lisäksi tietenkin on järkevämpää tehdä uusia asioita vanhoista kuin aina aloittaa alusta. Siksi kierrätän sen, minkä jaksan. 

Meillä kerätään erikseen metalli, muovipussit (ei muovipurkkeja tai muuta muovia), lasipurkit, pullot, sanaomalehdet, pahvit, kartongit ja patterit. Biojätteen kerään kesällä, kun se on mahdolllista viedä kompostiin. Ehjiä vaatteita vien Uffille. Risoista teepaidoista teen lattianpesurättejä (jotka tosin heitän sekajätteeseen, kun olen kerran käyttänyt niitä vessan pesuun).

En kierrätä oman mukavuuteni kustannuksella. Kierrätän sen, mikä tuntuu helpolta. Esimerkiksi jogurttipurkin kannet ja muut pienet folioroskat saatan laittaa tavalliseen roskiin, jos ne ovat niin likaisia, että huuhtaisemisen sijaan ne pitäisi tiskata. Voin antaa lepsuuden itselleni anteeksi, sillä kierrätän kuitenkin suuren osan roskista.

Uusin kierrätettävä asia minulle ovat muovipussit. Ne pääsivät mukaan kierrätykseen, koska läheiseen jätteidenkeräyspisteeseen tuli muovipussiluukku. Nykyisin siis kerään leipäpussit ja pakkauskelmutkin sivuun ja vien ne kerran parissa kuukaudessa keräykseen samalla kyydillä pahvien, kartongin, paperin, lasin ja metallin kanssa.

Tästä blogista löysin jokin aika sitten idean muovipussituubista. Muovipussituubi oli juuri se mitä tarvitsin. Vaikka säilytänkin käyttökelpoiset muovipussit keittiön alalaatikossa, kierrätettävät pussit tarvitsivat kaunista säilytysmenetelmää. Tämä tuubi, jonka itse nimesin muovipussipussiksi, on tarkoitukseen lyömätön. 

Minun tuubini on kierrätysteemaan sopivasti ommeltu lapsuudenkotini tyynynpäällisestä sekä keittiönverhoista jääneistä Marimekon kankaan hukkapaloista. Nyörit punoin mustasta puuvillalangasta mieheni kanssa. Käytimme ala-asteella opetettua kierittämistekniikkaa (tiedätte varmaan: toinen punoja pyörittää lankaa toiseen suuntaan ja toinen pyörittäjä toiseen ja lopuksi nyöri taitetaan keskeltä, jolloin se kiertyy itsensä ympäri ja tulee puolta lyhyemmäksi kuin kierittelyvaiheessa). Tekstin kirjoin pussiin mustalla muliinilangalla.


Kun on aika viedä muovit jätteidenkeräyspisteeseen, ei tarvitse tehdä muuta kuin avata muovipussipussin alareunan ja yläreunan nyörit, työntää pussin suu keräyssäiliön luukusta sisään ja tuupata muovit pussin läpi keräykseen. Ei enää pussien nostelua kuljetuspussista säiliöön, eikä säiliööntiputusprosessissa tippuneiden muoviroskien keräämistä maasta! Tämä tuubi tekee kierrättämisestä entistäkin kivempaa.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti