keskiviikko 27. kesäkuuta 2012

Tuulahdus mennyttä aikaa Cafe Empiressa


Helsingin Kaupungin museo on järjestänyt historiallisen pop up-kahvilan, Cafe Empiren, usean vuoden ajan. Kahvila on sijainnut Helsingin vanhimmassa säilyneessä kivitalossa, Sederholmin talossa. Paikka oli sama myös tänä vuonna, joka on kahvilan toistaiseksi viimeinen vuosi nykyisessä paikassa, sillä taloon remontoidaan pian lastenmuseo. Sederholmin talo sijaitsee Helsingin empire-keskustassa Senaatintorin laidalla. Tänä vuonna Cafe Empire tarjosi leivonnaisia autonomian ja sitä edeltävältä ajalta. Vanhempaa leivonnaiskulttuuria kahvilassa edustivat mm. omenakakku ja mantelitorttu. 1800-luvulla sveitsiläiset kondiittorit toivat uudenlaiset herkut tullessaan ja helsinkiin syntyi kahvilakulttuuri. Uudempia leivonnaisia olivat mm. marengit ja kanapeet. Tarjolla oli myös wienerleivoksia. 

Kahvilan leivonnaisten reseptit ovat pari sataa vuotta vanhoja. Allaolevissa kuvissa on mantelikakkua ja Wienerleivos. Wienerleivoksen ohje on ladattavissa tästä. Ohje vaikuttaa helpolta, ja maku oli hyvä, joten sitä voisi kokeilla kotonakin.

Kahvilassa oli paljon kävijöitä. Jono oli jatkuva. Ajalle tyypillistä musiikkiakin olisi ollut tarjolla, mutta osuin paikalle väärään aikaan. Jos kahvila jatkaa toimintaansa, kannattaa siellä käydä. On hauskaa juoda kahvia ja samalla mietiskellä millaista elämää ihmiset ennen ehkä ovat eläneet.                                          

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti