torstai 29. maaliskuuta 2012

Melkein Fabergé


Teini-ikäisenä kiinnostuin Venäjän Romanoveista. Tässä yhteydessä törmäsin myös Fabergéhen, kultaseppään, joka suunnitteli perheelle pääsiäisiksi jalokivin koristeltuja pääsiäismunia. Aleksanteri III ja Nikolai II pitivät vuosina 1884-1916 perinteenä antaa tällaisia aarteita lahjaksi puolisoilleen ja jäkimmäinen myös äidilleen. Ortodoksisessa perinteessä muna symboloi ilmeisesti ylösnousemusta. Nuo Fabergen yllätysmunat ovat älyttömän taidokkaita. 

Fabergén innoittaman askartelin pramean pääsiäismunan. Liimasin erikeepperillä helmiä paperimassamunan päälle. Työ oli älyttömän hidasta. En edes kehtaa kertoa, kuinka monta tuntia siihen käytin. Aikaa vei erityisesti se, että jokainen helmi oli erikseen aseteltava siten, että helmen reikä ei auennut suoraan katsojaa kohti. Kiva koriste, vaikka itse sanonkin. Ehkä teen vielä toisen. Kolmanteen ei kärsivällisyys ehkä tänä vuonna enää riitä.




2 kommenttia:

  1. Hieno!
    Pitikö käyttää pinsettejä?
    Tuota tulee ihailtua vielä mummonakin, joten vaivanäkö kannatti ; ) !

    VastaaPoista
  2. Ensin todella asettelin helmet pinseteillä, mutta koska helmet ovat pyöreitä, en lipsahtelivat pinsettien otteesta. Niinpä koin helpommaksi tavaksi jäsrjestää helmet neulalla. Neulan saa kätevästi helmen koloon ja helmi pysyy siinä hyvin, jos kastaa neulaa ihan vähän liimaan ensin.

    VastaaPoista